Η γη της ελιάς, ο Στάθης ύποπτος για την επίθεση στη Χάιδω

Ο Φίλιππος βρίσκει αιμόφυρτη τη μητέρα του, τη Χάιδω, στον πορτοκαλεώνα. Οι υποψίες βαραίνουν τον Στάθη. Το σχέδιο εκδίκησης μπαίνει σε εφαρμογή! Ο Ιάκωβος Βρεττάκος επιστρέφει, έπειτα από είκοσι χρόνια, στη Μάνη.

Έφτασε επιτέλους η στιγμή για τη Μυρτάλη να διεκδικήσει όσα της ανήκουν. Αποφασισμένη και πιο σκληρή από ποτέ, καθιστά στον Ισίδωρο σαφή την απόφασή της να διεκδικήσει το σύνολο της περιουσίας, ακόμα και το δικό του μερίδιο, γεγονός που τον κάνει έξαλλο! Μόνο που ο Ισίδωρος έχει ακόμα ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει, καθώς ο δικαστικός κλητήρας του επιδίδει την αγωγή της Αντιγόνης εναντίον του.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Ο Λυκούργος μαθαίνει, εμπιστευτικά, από τον αστυνόμο Κουράκο όλο το παρασκήνιο για τους φόνους του Πέτρου και της Στέλλας. Ο Στάθης και η Ιουλία συναντιούνται σε ένα ακόμα παράνομο ραντεβού. Όσο κι αν αγαπιούνται, καταλαβαίνουν πλέον ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Η Μέλπω προσπαθεί va έρθει πιο κοντά με τον Λυκούργο, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση. Στο μεταξύ, η Αρετή πιάνει τον Στάθη να μιλά κρυφά στο τηλέφωνο έξω από το σπίτι, μέσα στη νύχτα, κι αμέσως της μπαίνουν υποψίες. Όταν εκείνος φεύγει για να συναντήσει την Ιουλία, η Αρετή τον παρακολουθεί. Ο Δημήτρης αποκαλύπτει στον Κωνσταντίνο τα ένοχα μυστικά της Αθηνάς, αλλά η έκπληξη που τον περιμένει είναι μεγάλη. Ο Αποστόλης δείχνει την απογοήτευσή του στην Ευτυχία για την επανασύνδεσή της με τον Ανέστη, ο οποίος της έχει κάνει επίσημη πρόταση γάμου, με σκοπό να κλείσει τα στόματα που αμφισβητούν τις προθέσεις του και την επανασύνδεσή τους. Η Άννα είναι πυρ και μανία με την Ευτυχία και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν ο Ανέστης λέει μπροστά της ότι έχουν αποφασίσει να παντρευτούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Η Αθηνά εκμυστηρεύεται στη Μαργαρίτα πως νιώθει πιο μόνη κι ανυπεράσπιστη από ποτέ. Τα ανοιχτά μέτωπα έχουν αρχίσει να την καταβάλλουν. Ένα από αυτά είναι ο Ισίδωρος, που της επιτίθεται, δίχως να κρατάει πια ούτε τα προσχήματα. Χωρίς να γνωρίζει το ποιόν του Δημήτρη, η Αντιγόνη τολμά να τον εμπι στευτεί και του εκμυστηρεύεται την αγωνία της για το ποιος μπορεί να είναι ο βιολογικός της πατέρας. Ο Ισίδωρος, από την άλλη, προειδοποιεί τον Λυκούργο να δώσει ένα τέλος σε αυτή την αγωγή, γιατί αλλιώς η σύγκρουσή τους θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Ο Ιάκωβος Βρεττάκος γυρίζει από την Ισπανία για πάντα στη Μάνη. Συναντιέται με τον Λυκούργο μετά από είκοσι χρόνια. Η κουβέντα τους ξετυλίγει το κουβάρι του παρελθόντος και αποκαλύπτει όσα τον οδήγησαν στη φυγή. Ο Ιάκωβος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μυρτάλη και αποφασίζει να είναι η πρώτη στην οποία θα αποκαλυφθεί από την οικογένεια των Βρεττάκων, Στη συνέχεια, συναντά και την αδελφή του, Ιουλία. Η Χάιδω, από την άλλη, πηγαίνει στο Γύθειο και συναντά την ερωμένη του άντρα της. Η ταραχή της μετά τις αποκαλύψεις για το ανήθικο παρελθόν του θα είναι μεγάλη και γυρεύει παρηγοριά στον Λυκούργο.
ΕΚΔΙΚΗΣΗ
Σε συνεργασία με τον γιο της Φίλιππο, βάζει σε εφαρμογή τη μεγάλη εκδίκηση, ενώ ο Στάθης παραμένει ανυποψίαστος και δεν διστάζει να εμπλακεί σε έναν ακόμα καβγά μαζί της. Η Χάιδω, σε μια κρίση θυμού, αποκαλύπτει στον Φίλιππο τα πάντα για τον πατέρα του. Στο μεταξύ, ο Στάθης έχει πει στην Αρετή ότι πάει στην Καλαμάτα, ενώ είναι με την Ιουλία στην Καρδαμύλη. Ανέμελος, απολαμβάνει ευτυχισμένες στιγμές μαζί της, χωρίς να ξέρει ότι το σχέδιο της Χάιδως εναντίον του έχει μπει κιόλας σε εφαρμογή. Τα πράγματα, πλέον, θα πάρουν δυσάρεστη τροπή για την οικογένειά του. Ο Φίλιππος βρίσκει αιμόφυρτη τη μητέρα του στον πορτοκαλεώνα τους. Στην Αρεόπολη, όλοι μαθαίνουν ότι ο Στάθης είχε απειλήσει επανειλημμένα τη Χάιδω και οι υποψίες πέφτουν αμέσως επάνω του.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΟΥ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ «Ι»…
Ιπποκράτης, ο πατέρας της Μυρτάλης που πέθανε, Ιάκωβος, Ο εξαφανισμένος αδελφός που επιστρέφει μετά από είκοσι χρόνια, Ισίδωρος και Ιουλία… Τα τέσσερα αδέλφια Βρεττάκου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, όπως αποκάλυψε η Αντιγόνη Κουλουκάκου στο «Mega καλημέρα», «Κοινό γνώρισμα στα ονόματά τους είναι το γιώτα. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί ενέχει ένα βαθιά κρυμμένο μυστικό», εξηγεί και συνεχίζει: «Είμα στε όλα παιδιά της Βάνας Δημητρίου. Είναι τόσο καλά δουλεμένο το σενάριο, για όλους τους ρόλους. Από Τον μεγαλύτερο σε διάρκεια μέχρι τον μικρότερο. Έρχεται και ο Αντρέας Γεωργίου. Και οι δύο μαζί, για μένα που είμαι Μανιάτισσα, έχουν δημιουργήσει μια σειρά με περιστατικά που έχουν συμβεί. Σε αλλοτινά χρόνια». Ο μεγάλος έρωτας του Στάθη με την Ιουλία, δεν θα έχει happy end. «Θα συμβεί ένα τραγικό γεγονός με τη γυναίκα του Αρετή και όλα θα ανατραπούν», αποκαλύπτει.

ΜΑΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ «ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΝΕΚΡΟΣ»!
Η Αθηνά, σε μια στιγμή αδυναμίας, εξομολογείται στη Μαργαρίτα την ερωτική σχέση που είχε με κάποιον μικρότερό της, χωρίς βέβαια να αποκαλύψει ποιος ήταν. Ο Δημήτρης πηγαίνει στο Σούνιο και συναντιέται με τη μάνα της Αθηνάς, κρυφά απ’ όλους. Η Μαρία βάζει τον Δημήτρη μέσα στο ίτι της και του κάνει σαφές πως, αν συνεχίσει να απειλεί την κόρη της, θα τον βρουν νεκρό!