Κάνε ότι κοιμάσαι – η νέα σειρά που έρχεται στην ΕΡΤ1

Ο Σπύρος Παπαδόππουλος επιστρέφει ως ηθοποιός αυτή τη φορά στην TV και μάλιστα σε δραματικό ρόλο, στη σειρά Κάνε ότι κοιμάσαι. Μια πλειάδα καταξιωμένων, αλλά και νεαρών ταλαντούχων ηθοποιών, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση των Αλέξανδρου Πανταζούδη («Έρωτας με δια φορά», «Η εκδρομή», «Μαζί σου», «Χαρά αγνοείται» κ.ά.) και Αλέκου Κυράνη, σε πρωτό τυπο σενάριο του βραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά, μας μεταφέρουν αριστοτεχνικά την ατμόσφαιρα του κοινωνικού νουάρ.

Κάνε ότι κοιμάσαι, η υπόθεση της σειράς

Ο Νικόλας, ένας χαρισματικός καθηγητής λυκείου, βλέπει τη ζωή του να διαλύεται βίαια και αναπάντεχα. Στη διάρκεια μιας έντονης κρίσης στο γάμο του, εμπλέκεται ερωτικά, για μια νύχτα, με τη μητέρα ενός μαθητή του, ο οποίος εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς. Λίγες ημέρες αργότερα, η σύζυγός του δολοφονείται στη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας στο ίδιο τους το σπίτι και η κόρη του μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Οι υποψίες για την άγρια επίθεση στρέφονται και στον ίδιο, αφού δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης της πόρτας, ενώ γίνεται γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στο γάμο τους…

Αντιμέτωπος με την οικογενειακή τραγωδία, αλλά και την άγρια και παραβατική πραγματικότητα του περιθωριοποιημένου σχολείου, στο οποίο διδάσκει, ο Νικόλας προσπαθεί να ξετυλίξει ένα κουβάρι μυστικών και ανατροπών, για να μπορέσει να εντοπίσει τους εγκληματίες και να αποκαλύψει τη σκοτεινή συνωμοσία σε βάρος του. Στο πλευρό του βρίσκεται μια αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο επίμονος προϊστάμενος της και… μια ολόκληρη τάξη μαθητών! Μαθητές που δεν έχουν και το καλύτερο παρελθόν, όμως, στηρίζουν τον καθηγητή τους.

Η έρευνα αποκαλύπτει μια σειρά από αναπάντεχες ανατροπές, που θα φέρουν τον Νικόλα σε σύγκρουση με έναν σεσημασμένο τοκογλύφο και τον επικίνδυνο κόσμο της νύχτας που αυτός εκπροσωπεί, αλλά και με μία συμμορία, η οποία μελετά τα θύματά της σε βάθος μέχρι να τα εξοντώσει,

Κάνε ότι κοιμάσαι, οι ηθοποιοί και οι χαρακτήρες της σειράς

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΛΙΡΗΣ (Σπύρος Παπαδόπουλος): Καθηγητής σε υποβαθμισμένο λύκειο. Θεωρεί τη διδασκαλία λειτούργημα και όχι επάγγελμα, γι’ αυτό και βοηθά όσο μπορεί τους μαθητές του, η πλειοψηφία των οποίων αδια φορεί για το διάβασμα. Ο ίδιος, όμως, επιμένει να στηρίζει έμπρα κτα και να καθοδηγεί εφήβους με παραβατική συμπεριφορά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΙΡΗ (Μαρίνα Ασλάνογλου): Πολιτικός μηχανικός, σύζυγος του Νικόλα. Μια γυναίκα που κρατάει μυστικά και κάνει επικίνδυνες επιλογές. Σε μια κακή επαγγελματική της στιγμή, ζητάει τη βοήθεια ενός τοκογλύφου, βάζοντας σε κίνδυνο όλη την οικογένειά της.

ΝΑΣΙΑ ΚΑΛΙΡΗ (Γεωργία Μεσαρίτη): Η κόρη του Νικόλα και της Ευαγγελίας. Ατίθαση και ριψοκίνδυνη. Πυροβολείται μέσα στο σπίτι, ενώ παράλληλα κρυφά από τους γονείς της εκβιαζόταν για ένα ροζ βίντεο με την ίδια πρωταγωνίστρια.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΛΕΣΙΩΤΗ (Έμιλυ Κολιανδρή): Μελος σπείρας που διαπράττει ληστείες. Η ίδια αναλαμβάνει να γοητετεί παντρεμένους άντρες, να τους παρασύρει σε ξενοδοχείο και να τους αποσπά πληροφορίες για τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Κάπως έτσι πλησιάζει και τον Νικόλα, παριστάνοντας τη μητέρα ενός μαθητή του με προβλήματα συμπεριφοράς, και τον ρίχνει στο κρεβάτι.

ΗΛΙΑΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ (Τάσος Γιαννόπουλος): Τοκογλύφος. Βρίσκεται παντού χωμένος… Φυλάει όμως καλά τα νώτα του, αφού δουλεύει κι ως «καρφί» για την αστυνομία,

ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΡΥΣΑΣ (Χρήστος Ζαχαριάδης): Μέλος σπείρας, που εκβιάζει με ροζ βίντεο και τη Βικτώρια. Άνθρωπος των κατάχρήσεων, που μπαινοβγαίνει στις φυλακές και σε ομάδες απεξάρτησης. Μπορεί να πει οποιοδήποτε ψέμα για να γλιτώσει.

ΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ (Νικολέτα Κοτσαηλίδου): Η αστυνόμος, η οποία έχει αναλάβει προσωπικά τις υποθέσεις των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της σπείρας. Προσπαθεί να είναι τυπική, γιατί πολλές φορές χάνει τον έλεγχο, επιχειρώντας να πάρει το νόμο στα χέρια της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΣΣΑΡΗΣ (Δημήτρης Καπετανάκος): Ο προϊστάμενος της Άννας στην Ασφάλεια και στενός φίλος της. Ο άνθρωπος που έχει πάντα μυστικά και κρύβει κάτι. Είναι σε διαρκή σύγκρουση με τον Βανδώρο και προσπαθεί να τον υπονομεύσει.

ΜΑΚΗΣ ΒΕΛΗΣ (Βασίλης Ντάρμας): Μαθητής, που δυστυχώς μπλέκει σε μπελάδες συχνά, όμως κατά βάθος έχει χρυσή καρδιά. Ο Νικόλας το έχει «δει» αυτό, γι’ αυτό του έχει μεγάλη αδυναμία και προσπαθεί να τον βοηθά όσο μπορεί και να τον προστατεύει από τις κακοτοπιές, κι ο νεαρός μαθητής του το αναγνωρίζει αυτό.

ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ (Αλέξανδρος Piechowiak): Μαθητής με επίσης παραβατική συμπεριφορά. Κοντράρει πολύ τον Νικόλα, όμως αυτή η κόντρα θα εξελιχθεί σε μάθημα ζωής για τον μικρό, που στη συνέχεια θα σταθεί στο πλευρό του καθηγητή του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΔΑΣ (Χρήστος Διαμαντούδης): Μαθητής του Νικόλα, με επίσης παραβατική συμπεριφορά, και κολλητός του Στάθη. Όταν ο πατέρας του χάνει τη δουλειά του εξαιτίας του πατέρα του καλύτερού του φίλου, οι σχέσεις των δύο νεαρών χαλούν. Ο Χρήστος κάνει επικίνδυνα χατίρια για λεφτά, νομίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσει την οικογένειά του, αλλά πέφτει θύμα εκβιασμού.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ (Βασίλης Ευταξόπουλος): Λυκειάρχης, φίλος του Νικόλα. Γλυκός, πράος, φιλοσοφημένος, προσπαθεί να προστατέψει το φίλο του, όταν θα βρεθεί άδικα στο στόχαστρο πολλών.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΔΟΥΡΟΥ (Αναστασία Στυλιανίδη): Καθηγήτρια, συνάδελφος στο λύκειο, έχει μεταξύ άλλων τη θεατρική ομάδα του σχολείου, στην οποία συμμετέχουν προαιρετικά οι μαθητές.

ΜΗΝΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Λευτέρης Πολυχρόνης): Το πιο αδίστακτο μέλος της σπείρας. Δεν έχει τίποτα ανθρώπινο στο χαρακτήρα του και αυτό τον κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ (Γιάννης Σίντος): Ο αδελφός της Ευαγγελίας, ο άντρας που έμαθε να ζει στη σκιά των ανθρώπων και να υποχωρεί στην αυταρχική συμπεριφορά της αδελφής του, αντιμέτωπος με το θυμό και τη δειλία του. Η ληστεία πολλαπλασιάζει τις ενοχές του.

ΖΩΗ ΒΟΡΙΔΗ (Βίκυ Μαϊδάνογλου): Η συμμαθήτρια της Νάσιας, η οποία βοηθά τον πατέρα της φίλης της να ανα καλύψει ποιος έκανε κακό στην κολλητή της.

ΜΠΕΤΙΝΑ ΒΟΡΙΔΗ (Φωτεινή Μπαξεβάνη): Η μητέρα της Ζωής, ένας θετικός άνθρωπος που πάντα στέκεται με πολλή αγάπη δίπλα στην κόρη της.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΛΕΝΤΗΣ (Δημήτρης Γεροδήμος): Εργάζεται στη ρεσεψιόν ξενοδοχείου, αλλά ουσιαστικά δουλεύει για τη σπείρα. Είναι ο άνθρωπος που μπαίνει στο δωμάτιο την ώρα που η Βικτωρία κάνει έρωτα με τους παντρεμένους, αρπάζει τα κλειδιά των σπιτιών τους, τα αντιγράφει και τα επιστρέφει στα ανυποψίαστα θύματα.