Τα καλύτερά μας χρόνια, επεισόδια 1 εως 20

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ1 | Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Η άφιξη της τηλεόρασης στο σπίτι των Αντωνόπουλων, παραμονή της προσγείωσης των αστροναυτών στο Φεγγάρι, αναστατώνει τόσο την οικογένεια όσο και όλη τη γειτονιά.
Η γιαγιά Ερμιόνη αντιμετωπίζει με καχυποψία «το κουτί του Σατανά», την ώρα που τα παιδιά και οι γονείς της οικογένειας είναι ενθουσιασμένοι. Στο μεταξύ, ο μικρός Άγγελος αρρωσταίνει, μια ημέρα πριν από τα γενέθλιά του και ανακαλύπτει κάτι τρομακτικό, που τον κάνει να αποχαιρετήσει τους δικούς του μ’ ένα γράμμα και να το σκάσει από το σπίτι…

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ2 | Ένας ουρανός γεμάτος ποδοσφαιράκια
Ο μικρός Άγγελος και η παρέα του καταφεύγουν σε μια κομπίνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα.
Όταν αυτή αποκαλύπτεται, οι Αντωνόπουλοι προβληματίζονται πολύ για την κατήχησή του. Οι προσπάθειες, τόσο της οικογένειας όσο και του παπα-Θόδωρα να συνετίσουν τον μικρό, παίρνουν απρόβλεπτη τροπή όταν ο Άγγελος δηλώνει πως θέλει να γίνει μουσουλμάνος. Παράλληλα, ο Στέλιος είναι στριμωγμένος οικονομικά και ψάχνει για δανεικά και η Ελπίδα εκδηλώνει την επιθυμία της να ταξιδέψει στη Ρώμη. Η Νανά, ωστόσο, συλλαμβάνει ένα σχέδιο, για να επαναφέρουν τον Άγγελο στον δρόμο του Θεού.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ.3 | Μαγιό μπικίνι
Επικρατεί καύσωνας και η οικογένεια των Αντωνόπουλων ονειρεύεται μπάνια στη θάλασσα και διακοπές.
Ο Αντώνης μαθαίνει κιθάρα για να «ρίξει» Σουηδέζες, η Ελπίδα αγοράζει ένα προκλητικό μπικίνι και ο Άγγελος με τον Λούη έρχονται αντιμέτωποι, πρώτη φορά, με το γυναικείο κορμί. Στην παραλία, ο συντηρητισμός του Στέλιου δοκιμάζεται από την κόρη του, όμως στη συνέχεα η ανακοίνωση ότι ο Αντώνης πετυχαίνει στη Νομική τον αποζημιώνει και φέρνει σε όλους χαρά και ελπίδα. Τα έξοδα τρέχουν και όταν ο Στέλιος μοιάζει να βρίσκει μια αναπάντεχη λύση, σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας, τα πράγματα ανατρέπονται εκ νέου.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ4 | Τα UFO στου Γκύζη
Ο αδελφός του Στέλιου, Μιχάλης, καταφτάνει από το Βέλγιο με τη γυναίκα του Μαρί Σαντάλ και την κόρη τους, Παγιέτ, φέρνοντας αναστάτωση στην οικογένεια των Αντωνόπουλων. Ο Στέλιος καλοβλέπει το ενδεχόμενο μετανάστευσης της οικογένειάς του στο Βέλγιο, η Μαίρη είναι πιο διστακτική και η Ερμιόνη απόλυτα αρνητική. Η Ελπίδα ξεμυαλίζεται με τις ευρωπαϊκές μόδες και ο Αντώνης μυεί τον Άγγελο σε «αντρικά» μυστικά. Κι ενώ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, «δύο νάνοι» αναλαμβάνουν να αποδείξουν πως το σπίτι των Αντωνόπουλων έχει καταληφθεί από εξωγήινες δυνάμεις.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ5 | Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη
Οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου βρίσκουν την Ελπίδα χωρισμένη και τον Άγγελο απογοητευμένο, καθώς ανακαλύπτει πως έχει πλατυποδία. Η άφιξη ενός νεαρού τσιγγάνου αναστατώνει τη γειτονιά και περισσότερο απ’ όλους την Ελπίδα. Ο Αντώνης έχει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα κι η Μαίρη συλλαμβάνει την ιδέα να γίνει σχεδιάστρια μόδας, ωστόσο, δεν βρίσκει την ανταπόκριση που περίμενε από τον Στέλιο και την Ερμιόνη. Ο Άγγελος «μαθαίνει» πως είναι υιοθετημένος, γεγονός που τον ωθεί να πάρει ριζικές αποφάσεις, την ώρα που μια κλοπή συγκλονίζει τη γειτονιά και γίνεται αφορμή να συγκρουστούν οι ήρωες με τις προκαταλήψεις τους…

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ6 | Επικίνδυνες σχέσεις
Ο Αντώνης ετοιμάζεται για την πρώτη ημέρα στο Πανεπιστήμιο και ο Στέλιος βρίσκεται άθελά του με αντικαθεστωτικές προκηρύξεις στην κατοχή του.Η Ελπίδα παραπονιέται, γιατί δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τον αδελφό της και συγκρούεται με την οικογένεια, καθώς εκφράζει την επιθυμία να γίνει αεροσυνοδός. Ο Άγγελος προπονείται για τον Μαραθώνιο, με σκοπό να εντυπωσιάσει τη Σοφία, και η Ερμιόνη παραλαμβάνει, με βαριά καρδιά, το καινούργιο πλυντήριο. Κι ενώ ο Στέλιος προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις «επικίνδυνες» προκηρύξεις, ο Άγγελος αποκτά πολιτικές ανησυχίες και η Πελαγία συναντά τον Τσε Γκεβάρα.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ7 | Στην Ελλάδα είσαι ό,τι διαδηλώσεις
Ο Στέλιος λογοφέρνει με τον Γρηγόρη και ο Άγγελος αδυνατεί να ξεχωρίσει τους Ινδιάνους από τους κομμουνιστές και τους Ολυμπιακούς. Η Ελπίδα ξεκινάει μαθήματα αγγλικών διά αλληλογραφίας κι ο Αντώνης έχει μια μοιραία συνάντηση με μια συμφοιτήτριά του, που γίνεται η αφορμή ώστε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Η Ερμιόνη τρέμει ότι θα της κλέψουν τα ζωτικά όργανα και επενδύει στην αιώνια κατοικία της. Ο Άγγελος αποφασίζει πως, τώρα που έχει κορίτσι, πρέπει να ενηλικιωθεί και προσπαθεί να μοιάσει στον πατέρα του. Ο Στέλιος και η Μαίρη συγκρούονται με τον Αντώνη, όταν τον συμβουλεύουν να μείνει μακριά από τα πολιτικά.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ.8 | Αιέν αριστεύειν
Στην αλάνα ξεσπάει πετροπόλεμος, τη στιγμή που ο Άγγελος με την παρέα του μυούνται στις αρχές του προσκοπισμού.
Ο Στέλιος μαγεύεται από το αυτοκίνητο του Δημήτρη και η Μαίρη αποφασίζει να αγοράσει καινούργια ραπτομηχανή. Η Ελπίδα βγαίνει με την Πέπη και πάνε σ’ ένα κλαμπ, όπου γνωρίζει τον Ντέμη, ο οποίος τη συνεπαίρνει με την ανεμελιά του. Ο Άγγελος καταπατάει έναν βασικό κανόνα του προσκοπισμού για χάρη της Σοφίας, δημιουργώντας προβλήματα στη σχέση τους. Ο Στέλιος αναρωτιέται αν είναι ο αρχηγός της οικογένειας και, με τη σθεναρή προτροπή του Δημήτρη, αποφασίζει να κάνει μια μεγάλη αγορά, χωρίς να λάβει τη συγκατάθεση της Μαίρης.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ9 | Όνειρα στον γύψο
Η Μαίρη αναλαμβάνει περισσότερη δουλειά στο σπίτι από ένα μεγάλο μαγαζί, γεγονός που διαταράσσει τη σχέση της με τον Στέλιο, ο οποίος νιώθει να απειλείται από την επιτυχία της γυναίκας του.
Η γνωριμία της Ελπίδας μ’ έναν μεγαλύτερό της άντρα αναστατώνει τη σχέση της με τον Ντέμη, ενώ ο Αντώνης γνωρίζει τη Μάρθα στον πατέρα του. Ο κυρ Νίκος δείχνει να είναι πολύ άρρωστος και μια σειρά από απανωτές παρεξηγήσεις αποκαλύπτουν μια αναπάντεχη πτυχή της Ερμιόνης. Ο Στέλιος περιμένει με αγωνία μια προαγωγή στο υπουργείο κι ο μικρός Άγγελος αποφασίζει να ασκήσει τα προσκοπικά του καθήκοντα και να σώσει τη ζωή του ομαδάρχη του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλει τα μεγάλα μέσα.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ10 | Η λαχτάρα ποτέ δεν πεθαίνει
Ένας άντρας από το παρελθόν αναστατώνει τη σχέση της Ελπίδας με τη Νανά, η οποία επανεξετάζει τη ζωή της, καθώς ένα παλιό μυστικό έρχεται στην επιφάνεια. Ο Στέλιος αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση στη δουλειά του στο υπουργείο και πρέπει να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Η Ελπίδα κάνει εντατικά Αγγλικά και ο Αντώνης μπλέκει άσχημα σε μια διαδήλωση. Η Πελαγία έχει νυχτερινές επισκέψεις που την αναστατώνουν, η Ερμιόνη αποφασίζει να προχωρήσει παρακάτω στη ζωή της, ενώ ο Άγγελος τα βλέπει όλα μαύρα, αφού βιώνει την πρώτη ερωτική του απογοήτευση.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ11 | Μίστερ Ελλάς
Στη γειτονιά των Αντωνόπουλων υπάρχει μια γενική ροπή στους τραυματισμούς. Για να αποφευχθούν περαιτέρω «ατυχήματα», ο Μανιάς καλεί τον Στέλιο να ξεκόψει οριστικά τον Αντώνη από την κόρη του.
Όμως, το νεαρό ζευγάρι βιώνει, ήδη, τους πρώτους του κραδασμούς, καθώς η Μάρθα, εκπροσωπώντας μια νέα γενιά γυναικών, θέλει να ορίζει το σώμα της. Την ίδια ώρα, ο μικρός Άγγελος λιώνει το σώμα του στη γυμναστική και ονειρεύεται να γίνει το πρότυπο του άντρα της επόμενης δεκαετίας. Θα γίνει Mίστερ Ελλάς! Έτσι θα κερδίσει οριστικά τη Σοφία από τον Άρη, ο οποίος τη διεκδικεί. Αν και μεγαλώνοντας, τον Άγγελο έχουν αρχίσει να τον κυκλώνουν όλο και μεγαλύτεροι πειρασμοί…

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ12 | Παραζάλη
Το θερμό καλοκαίρι βρίσκει τον Άγγελο να παλεύει με τα στοιχειά της παιδικής ηλικίας. Τα ξεματιάσματα της γιαγιάς δεν πιάνουν τόπο, καθώς τα μάτια του μικρού δεν ξεκολλάνε από την Αντιγόνη. Είναι η εποχή που ο Άγγελος ανακαλύπτει πως μπορεί ο διάολος να έχει πολλά ποδάρια και η μητέρα του φίλου του δύο, τα δικά της, όμως, είναι ακαταμάχητα. Κι ενώ οι γονείς του προσπαθούν απεγνωσμένα να τον πείσουν να στρέψει το ενδιαφέρον του στα κοριτσάκια της ηλικίας του, ο κυρ Νίκος τούς αναπτύσσει τις θεωρίες του περί της επικινδυνότητας των γυναικών και του κομμουνισμού! Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος του αδελφός, ο Αντώνης, πάει στο πρώτο του πάρτι κομμουνιστών.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ13 | Η μάχη
Καλοκαίρι, και ο μικρός Άγγελος βλέπει φανατικά «Μάχη» στην τηλεόραση και συμμετέχει με τους φίλους του στη «Μάχη της Ακτής», υπό την ηγεσία του κυρ Νίκου.
Η Ελπίδα διεκδικεί το δικαίωμά της να πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο να γίνει αεροσυνοδός, ενώ η Πελαγία παρασύρει την Ερμιόνη σ’ ένα μπάνιο στη θάλασσα, που θα τη φέρει, για άλλη μια φορά, αντιμέτωπη με τα «πρέπει» και τα «θέλω». Στο σπίτι, η αδυναμία να αναμετρηθούν με το γυναικείο φύλο αποδεικνύεται το κληρονομικό χάρισμα των αρσενικών Αντωνόπουλων. Έτσι, ο Αντώνης, πνίγει στο ποτό τη θλίψη για τον χωρισμό με τη Μάρθα, ενώ η Μαίρη περιμένει σπίτι, όλο νεύρα, τον Στέλιο, που τα πίνει με τον Παπαδόπουλο…

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ14 | Το βαλς του αποχωρισμού
Το καλοκαίρι κυλάει, με τον μικρό Άγγελο να βιώνει με θλίψη τον πρώτο του αποχωρισμό.
Η Ελπίδα προβάρει τη στολή της αεροσυνοδού και ετοιμάζεται ενθουσιασμένη για το πρώτο της ταξίδι με την Ολυμπιακή. Την ίδια στιγμή, μια γοητευτική κυρία εμφανίζεται στη γειτονιά, γυρεύοντας τον παλιό της έρωτα, έναν αξιωματικό, με το όνομα Νικηφόρος Ορφανός. Η ιστορία της θα φέρει τα πάνω κάτω στη γειτονιά, δίνοντας εξήγηση σε έναν άλλο αποχωρισμό, που ήταν έως τώρα θαμμένος στη σκόνη του παρελθόντος. Καθώς η ημέρα για την αναχώρησή της φτάνει, η Ελπίδα χορεύει ένα βαλς με τον αδελφό της, Αντώνη. Μόνο που το τραγούδι που επιλέγουν για τον χορό δεν είναι και το πιο αναμενόμενο…

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ15 | Και θα πεις κι ένα τραγούδι
Το καλοκαίρι τελειώνει και η Αθήνα φοράει τα καλά της για τη διεξαγωγή της 3ης Ολυμπιάδας Τραγουδιού.
Επηρεασμένος από το μεγάλο μουσικό γεγονός, ο παπα-Θόδωρας αποφασίζει να διοργανώσει μια ανάλογη φαντασμαγορική εκδήλωση, την 1η Παιδική Ολυμπιάδα Τραγουδιού Γειτονιάς! Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της μοίρας και με όνειρο να γίνει μια μέρα μεγάλος τραγουδιστής, ο Άγγελος ξεκινάει με το συγκρότημά του την προετοιμασία για να αναμετρηθεί με τους αιώνιους αντιπάλους τους: τα κορίτσια! Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς η Μάρθα, που έρχεται σπίτι για να γνωρίσει τους γονείς του Αντώνη, αναλαμβάνει με τον Δημήτρη την παρουσίαση του φεστιβάλ.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ16 | Ολίγον έγκυος
Το να πετάς είναι κάτι ολοκαίνουργιο για τους Αντωνόπουλους, που έχουν μάθει να είναι πάντα γαντζωμένοι στη γη.
Έτσι, μετά την αναχώρηση της Ελπίδας που ξεκινά τα ταξίδια της με την Ολυμπιακή Αεροπορία, οι ισορροπίες στην οικογένεια αλλάζουν και η ανησυχία, η γκρίνια, η μουρμούρα, εισβάλλουν στο σπίτι. Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι η είδηση μιας εντελώς απροσδόκητης, ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, ειδικά στον Αντώνη. Ο Άγγελος, που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και για τον ίδιο, αναγκάζεται, για πρώτη φορά, να σκεφτεί πως πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Έτσι, αποφεύγει να φιλήσει τη Σοφία, από φόβο μήπως μείνει κι εκείνη έγκυος!

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ17 | Η αρετή των Ελλήνων
Οι γιορτές της πολεμικής αρετής, που γίνονται στο Καλλιμάρμαρο, σπρώχνουν τον μικρό Άγγελο να κοιτάξει γύρω του για να δει ποιες άλλες αρετές διαθέτει η φυλή των Ελλήνων. Την ίδια στιγμή, ο αδελφός του προσπαθεί να εξασκήσει την αρετή της υπομονής αντιμετωπίζοντας την ατίθαση Μάρθα, ενώ η Ερμιόνη επιδεικνύει τη μέγιστη αρετή της εγκράτειας, όταν ξαφνικά το «Ρομάντσο» δημοσιεύει μια ανώνυμη επιστολή της, όπου ζητούσε με την προτροπή της Πελαγίας συμβουλές αισθηματικής φύσεως. Όμως, την πιο καταλυτική επίδραση θα έχει στον μικρό Άγγελο και στους φίλους του ο κυρ Νίκος, που τους κάνει κατήχηση για τη μεγαλύτερη απ’ όλες αρετή των Ελλήνων, τον ανδρισμό.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ18 | Αγια Νύχτα
Χριστούγεννα και η οικογένεια Αντωνόπουλου ετοιμάζεται παραδοσιακά για τις γιορτές.
Ο μικρός Άγγελος περιμένει να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του και από την επόμενη χρονιά να έχει, επιτέλους, το ποδήλατό του, αλλά ο Στέλιος έχει στο μυαλό του επενδύσεις. Έτσι, με τους φίλους από τη γειτονιά, αποφασίζει να αγοράσει κάποιες μεταχειρισμένες σκαλωσιές και την παλιά μπετονιέρα του Παπαδόπουλου, για να παίρνει μικροδουλειές. Αυτό, όμως, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα -έτσι κι αλλιώς- περιορισμένα οικονομικά του, καθώς λόγω εορτών οι προσδοκίες όλων αλλά και τα έξοδα αυξάνονται ιλιγγιωδώς…

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ19 | Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα
Παραμονές της Πρωτοχρονιάς και ο μικρός Άγγελος, όπως κάθε χρονιά, περιμένει με λαχτάρα το δώρο του Άη Βασίλη. Χρήματα, όμως, δεν υπάρχουν, έτσι ο Στέλιος με τη Μαίρη έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο.
Η πίστη τους στη θεά τύχη ανοίγει την όρεξη του μικρού, να διοργανώσει μια αντίστοιχη λοταρία, όπου ο πρώτος λαχνός θα κερδίζει μαγικά, απίστευτα δώρα, που αναλαμβάνουν να συλλέξουν από τη γειτονιά. Ο Άη Βασίλης, όμως, με τα δώρα του, θα έρθει τελικά από κει που δεν το περιμένουν, καθώς η Ερμιόνη με την Πελαγία χάνονται στον δρόμο της επιστροφής από ένα μοναστήρι της Αττικής, όπου πήγαν να προσκυνήσουν.

Τα καλύτερά μας χρόνια Επ20 | Σεισμός
Σεισμικές δονήσεις ανά τον κόσμο ζωντανεύουν στην οικογένεια των Αντωνόπουλων τις οδυνηρές μνήμες από τον σεισμό στη Μεσσηνία του 1947, που ήταν και η αφορμή για να μετακομίσουν στην Αθήνα. Σεισμικές δονήσεις, όμως, υπάρχουν και εντός της οικογένειας μετά την πρόσκληση του Παπαδόπουλου στον Στέλιο και στη Μαίρη, να γιορτάσουν μαζί, στη βίλα του, την επέτειο των γάμων με τη σύζυγό του. Την ίδια στιγμή, ένας εσωτερικός σεισμός συντελείται και στην καρδιά του Άγγελου, που χτυπάει με εντάσεις πολλών Ρίχτερ για την εκλεκτή της καρδιάς του, τη μικρή Σοφία…

Τα καλύτερά μας χρόνια επεισόδια